Sunday, June 29, 2014

Γιατί οι γυναίκες αγαπούν τις τσάντες?

Μέσα στον 20ο αιώνα άλλαξε κάπως η ισορροπία στον κόσμο της μόδας, και τα αξεσουάρ, ειδικά οι τσάντες, έκλεψαν το spot light που κατείχαν τα γυναικεία ρούχα για αιώνες πριν. Αυτό αφενός οφείλεται στο ότι οι γυναίκες βγήκαν από το σπίτι τους για να εργαστούν ή να διασκεδάσουν. Αφετέρου, η εξέλιξη της τεχνολογίας διευκόλυνε, και συνεπώς αύξησε σημαντικά, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια και η ανάγκη για αποθήκευση των προσωπικών αντικειμένων έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Τα μπαούλα, οι βαλίτσες και οι ταξιδιωτικές τσάντες άρχισαν να αποκτούν πολύ στυλ και αυτό δημιούργησε φαινόμενο ντόμινο με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια πολύ ισχυρή βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Μερικοί από τους μεγαλύτερους οίκους που σχεδιάζουν τσάντες, έχουν τις ρίζες τους σ' εκείνη ακριβώς την εποχή, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Louis Vuitton classic suitcase

Στον παλιό κόσμο η γυναικεία τσάντα ήταν ένα μικρό υφασμάτινο πουγκί μέσα στο οποίο αποθηκεύονταν κάποια απολύτως απαραίτητα και συνήθως πολύτιμα αντικείμενα. Βρισκόταν πάντα  μέσα σε κρυφές τσέπες ανάμεσα στις *πολλές πολλές* 'στρώσεις' του φορέματος και δεν έβγαινε ποτέ σε κοινή θέα. Ήταν ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούνταν για να φυλαχθούν καλά χρήματα, γράμματα ή άλλα μυστικά και φοριούνταν μόνο κάτω από τα ρούχα και μακριά από κάθε βλέμμα ή εύκολη πρόσβαση. Στον παλιό κόσμο η τσάντα κατατάσσονταν στην κατηγορία των εσωρούχων, όσο απίθανο κι αν ακούγεται αυτό.


Γυναικεία τσάντα - 16ος αιώνας

Κοντά στα τέλη του 18ου αιώνα δημιουργήθηκε η πρώτη reticule, μια τσάντα σε σχήμα πουγκιού από δέρμα, βελούδο ή μετάξι, στολισμένη με κεντήματα και πολύτιμους λίθους, η οποία κρατιόταν στο χέρι. Πυροδότησε πολλές αντιδράσεις και δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση γιατί θεωρήθηκε ανάρμοστη και γελοία (πολλές φορές την αποκαλούσαν ridicule κοροϊδευτικά). Όμως ήταν μοιραίο να γίνει αντικείμενο λατρείας για τις γυναίκες!

Εκεί στο βάθος του χρόνου, νομίζω λοιπόν ότι έχει τις ρίζες της η μεγάλη αγάπη που έχουν οι γυναίκες για τις τσάντες τους. Μια συνήθεια αιώνων που γράφτηκε στο γυναικείο DNA. Φυσικά, στον σύγχρονο κόσμο διατηρείται, και η τσάντα κατέχει εξέχουσα θέση στις γυναικείες ντουλάπες του πλανήτη.

Hermes Kelly

Η τσάντα είναι ένα αντικείμενο με μυστικιστικές διαστάσεις κατά τη γνώμη μου. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, κάπου ανάμεσα στις πτυχές της θα διακρίνεις την προσωπικότητα της γυναίκας που την κρατάει και θα καταλάβεις πολλά για την αξία που δίνει η ίδια στον εαυτό της *γεγονός διαπιστωμένο*! Η τσάντα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αξεσουάρ που χρησιμοποιείς για να μεταφέρεις τα πράγματά σου. Είναι ένα ισχυρό statement για μια fashion aware και fashion savvy, ανεξάρτητη γυναίκα.  Και όσο τα ρούχα βαίνουν όλο και περισσότερο προς τον μινιμαλισμό που διακατέχει τον 21ο αιώνα, τόσο μεγαλύτερο φετίχ θα γίνονται οι τσάντες.


Chanel classic flap - Las Vegas special edition with crystals

Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά. Όμως τα νούμερα είναι αδιάψευστα και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι γυναίκες του 21ου αιώνα λατρεύουν τις τσάντες περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, οι πωλήσεις τους έχουν εκτιναχθεί. Ενώ τα ρούχα στις πασαρέλες παίζουν τον δευτερεύοντα ρόλο του...background πάνω στο οποίο θα παρουσιαστούν οι τσάντες!
Christian Dior - Lady Dior
Κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί και μια A-list από συγκεκριμένα μοντέλα τσαντών που χαρακτηριστικά αποκαλούνται It-Bags. Μέσα σε αυτή την πολύ μικρή λίστα θα βρεις τσάντες όπως η  Lady Dior, η 2.55, η Kelly, η Speedy και η Muse. Πρόκειται για υπέροχες τσάντες με τόσο εξαιρετική ποιότητα που μπορούν να κρατηθούν από γενιές γυναικών, χωρίς υπερβολή! Επίσης μερικές από τις διασημότερες και ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη έχουν κρατήσει αυτές τις τσάντες. Και αυτό έχει προσθέσει ακόμα περισσότερο στην αίγλη τους.

Η Audrey Hepburn με την Louis Vuitton Speedy 25 της.

O Hermes σχεδίασε την Kelly για την Grace Kelly η οποία διέθετε μεγάλη συλλογή. Η πριγκίπισσα Diana κρατούσε παντού τις Lady Dior της αφού χώρισε τον ξινό πρίγκηπα Κάρολο και η αγαπημένη μου Audrey Hepburn δεν αποχωριζόταν την Speedy 25 της ποτέ. Ακόμα και η Σιδηρά Κυρία, η Margaret Thatcher, είχε τις τσάντες στην καρδιά της. Δεν πήγαινε πουθενά χωρίς την αγαπημένη Salvatore Ferragamo της. 'Η τσάντα που τρομοκρατούσε υπουργούς', όπως την αποκαλούσαν τα media της εποχής, άφησε πίσω της και ένα λογοπαίγνιο. Τόσο ισχυρά ήταν τα λόγια της Προθυπουργού μέσα στο κοινοβούλιο που έλεγαν ότι ο αντίπαλός της got handbaged, ότι δηλαδή η Margaret του έριξε... δυνατές τσαντιές!!!

YSL - Muse

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι μια όμορφη τσάντα βρίσκεται στο τοπ της λίστας επιθυμιών κάθε γυναίκας. Κάποιες είναι ακόμα και διατεθειμένες να κάνουν αιματηρές οικονομίες και θυσίες προκειμένου να αποκτήσουν μια ονειρεμένη τσάντα. Προσωπικά ανήκω σε αυτή την κατηγορία μαζί με εκατομμύρια άλλες γυναίκες. Το ομολογώ: είμαι μια αληθινή bag-lover χωρίς αμφιβολία!

:)

No comments:

Post a Comment