Thursday, September 4, 2014

Fakes

Θέλω πολύ καιρό τώρα να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για κάποιο λόγο το αναβάλω. Από τη μια, γιατί έχω τόσα πολλά να πω που δεν μπορούσα να συγκεντρώσω τη σκέψη μου και να τα βάλω σε σειρά. Από την άλλη γιατί το συγκεκριμένο θέμα μου προσθέτει φόρτιση καθώς είναι πολύ "ευαίσθητο" για μένα *ναι καλά κατάλαβες.. την έχω πατήσει!*


Σε πολλές γυναίκες η αγορά μιας απομίμησης φαίνεται σαν μια φτηνή και αποτελεσματική λύση, προκειμένου να κρατήσουν μια it bag χωρίς να έχουν πληρώσει το ανάλογο τίμημα, θεωρώντας ότι κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά. Όμως δεν είναι έτσι.

 Προσωπικά μισώ τις απομιμήσεις. Σε όλα, όχι μόνο στις τσάντες. Αλλά ειδικά οι τσάντες "μαϊμούδες" μου δημιουργούν τεράστια αποστροφή. Δεν θα αγόραζα ποτέ κάτι τέτοιο. Για πάρα πολλούς λόγους. Γιατί οι designer τσάντες για μένα είναι προϊόντα τέχνης. Γιατί κάθε κομμάτι κουβαλάει την έμπνευση του σχεδιαστή του, την δεξιοτεχνία και τον κόπο του δημιουργού του. Γιατί η ποιότητα μιας απομίμησης, ακόμα κι αν πλησιάσει το αληθινό *πράγμα βέβαια εξαιρετικά σπάνιο*, ποτέ μα ποτέ δεν θα το φτάσει. Γιατί ακόμα κι αν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι κρατάω μια απομίμηση, ΕΓΩ θα το ξέρω. Κι αυτό μου φτάνει *και μου περισσεύει*!

Αυθεντική ταμπέλα από Chanel Classic flap της δεκαετίας του '90

Υπάρχει και η άλλη, η χειρότερη περίπτωση: να αγοράσεις μια απομίμηση εν αγνοία σου,  πιστεύοντας ότι αγοράζεις την αυθεντική, φυσικά στο αυθεντικό κόστος. Αυτό μου έχει συμβεί! Και ακόμα προσπαθώ  να το ξεπεράσω. Ευτυχώς στη δική μου περίπτωση η έκβαση ήταν θετική χωρίς να υποστώ τις οικονομικές συνέπειες του λάθους μου. Αλλά το ψυχολογικό κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Γιατί άλλο είναι να αγοράζεις τη fake τσάντα συνειδητά και κατ' επιλογήν και άλλο να έχεις πληρώσει μια μικρή περιουσία πιστεύοντας ότι αγόρασες μια αυθεντική vintage Chanel η οποία αποδεικνύεται... μούφα!

Fake Louis Vuitton Alma and Gucci Babushka
Όλο το κακό ξεκινάει από το γεγονός ότι οι designer τσάντες είναι πάρα πολύ ακριβές και η μέση γυναίκα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος τους. Επιπλέον όσο πιο επιθυμητές και it γίνονται, τόσο περισσότερο ακριβαίνουν. Η Chanel, για παράδειγμα, αυξάνει τις τιμές της περίπου κατά 10% σχεδόν κάθε εξάμηνο. Ενώ η Hermes έχει γίνει πλέον τόσο απλησίαστη που όλο και περισσότερες ιδιοκτήτριες των Birkins και των Kellys έχουν αρχίσει να φοβούνται να κρατούν τις τσάντες τους δημοσίως. Και έτσι η "αγορά" της ρέπλικας ανθίζει και οι κατασκευαστές απομιμήσεων βελτιώνουν διαρκώς τις τεχνικές αντιγραφής τους!

Hermes Birkin 35cm
Η αμέσως καλύτερη επιλογή μετά το καινούριο και αυθεντικό, είναι η αγορά μεταχειρισμένων. Second hand, preowned, previously loved ή όπως αλλιώς θέλεις! Είναι μια αγορά που έχει μεγάλη ανάπτυξη στο χώρο των designer goods. Υπάρχουν πολλά μεγάλα και πολύ αξιόπιστα καταστήματα στον πλανήτη που διακινούν αυθεντικά μεταχειρισμένα αντικείμενα, κυρίως τσάντες, σε πολύ καλές τιμές. Οι τιμές εξαρτώνται από την παλαιότητα, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προϊόντα και την γενικότερη ζήτηση. Κι ενώ μια καινούρια Chanel τσάντα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 4000€, μια μεταχειρισμένη δεκαετίας μπορεί να κοστίζει 50% φτηνότερα. Κι αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική δεδομένου του γεγονότος ότι η ποιότητα αυτών των προϊόντων είναι άριστη. Οπότε μια Chanel 10ετίας, ούτως ή άλλως, μοιάζει σαν να αγοράστηκε χθες!! Χωρίς υπερβολή. Δεν μιλάμε βέβαια για Classic Flaps ή Boys. Εκεί οι τιμές των μεταχειρισμένων δεν είναι τόσο χαμηλές, καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι πολύ ακριβότερα και κυρίως... MOST WANTED!

Chanel vintage Jumbo size Classic Flap
Αλλά σε αυτή την περίπτωση η αγορά του μεταχειρισμένου προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό: διαθεσιμότητα. Γιατί, φυσικά, αυτές οι τσάντες αφενός δεν κατασκευάζονται με το κιλό και αφετέρου οι οίκοι σκοπίμως "ρίχνουν" στην αγορά πολύ λίγα κομμάτια *τα οποία εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού*. Για να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση μοναδικότητας στις γυναίκες που τις έχουν και ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία στις γυναίκες που τις ψάχνουν! Έτσι η αγορά μεταχειρισμένου μπορεί να διαθέσει εύκολα ακόμα και τις πιο σπάνιες τσάντες με μόνο "μειονέκτημα" ότι δεν είναι καινούριες! Μικρό το κακό αν αναλογιστεί κανείς ότι για μια καινούρια Birkin υπάρχουν λίστες προτεραιότητας που μπορούν να φτάνουν και τα 5 έτη αναμονής!!!! Απίστευτο?

Vintage Chanel, Hermes, Bottega Veneta
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που θέλουν να ανανεώνουν συχνά τις συλλογές τους, πουλώντας τις τσάντες τους προκειμένου να αγοράσουν νέα σχέδια. Κι έτσι οι τσάντες αλλάζουν χέρια και κάνουν άλλες γυναίκες πολύ χαρούμενες. Όμως προσοχή!!! Η αγορά μεταχειρισμένων είναι το τέλειο μέρος για να σε...πιάσουν κορόιδο! Οι ρέπλικες βελτιώνονται διαρκώς και πολλές φορές είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις από τα αυθεντικά προϊόντα. Και κάποιοι επιτήδειοι το εκμεταλλεύονται αυτό για να πουλήσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"! Ειδικά αν ψωνίζεις online. Το Ebay, για παράδειγμα, βρίθει από "μαϊμούδες" που παριστάνουν τις "κούκλες"! :) Και δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμα κι αν είσαι πολύ καταρτισμένη και έχεις ελέγξει ενδελεχώς το αντικείμενο που θέλεις να ψωνίσεις, και πάλι υπάρχει μια πιθανότητα να εξαπατηθείς *όπως το έπαθα κι εγώ*.

(fake?) Louis Vuitton Artsy
Προσωπικά δεν έχω σκοπό να αγοράσω ξανά κάτι second hand και μάλιστα online, για πολύ καιρό. Προς το παρόν προτιμώ να ψωνίζω αυθεντικά προϊόντα, από τις ίδιες τις μπουτίκ των οίκων που επιλέγω, που βρίσκονται στην πόλη που ζω. Και αν αγοράσω κάτι online δεν θα είναι second hand και θα προέρχεται αυστηρά και αποκλειστικά από e-shops που εμπιστεύομαι 100%. Για μένα τα πειράματα... τέρμα για πολύ καιρό ακόμα. Και αυτή είναι και η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή που έχω να σου δώσω αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρη ότι ψώνισες σωστά και δεν πέταξες τα χρήματά σου!

Έχω σκοπό να αναρτήσω κι άλλα posts σχετικά με την αγορά μεταχειρισμένων, τις απομιμήσεις και τις ρέπλικες και πολλές συμβουλές για να τις αποφύγεις και να ψωνίσεις με ασφάλεια και επιτυχία. 

Stay tuned!!! 

 :)

No comments:

Post a Comment